Madeleinekakor

Madeleinekakor

Ljuvliga klassiska franska små, mjuka kakor rullade i citron- och vaniljsocker som man bara inte kan få nog av ifall man en gång provat baka dem.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 100 g ägg (2)
  • 65 g strösocker (0,75 dl)
  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 3 g bakpulver (0,5 tsk)
  • 25 g mjölk (0,25 dl)

Sockerblandning att rulla Madeleinekakorna i

  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, citronskal från en citron

Så här gör man:

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Smöra och mjöla en madeleineform.
  2. Bryn smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, strösocker vitt och fluffigt med en elvisp. Sikta i dem torra ingredienserna och blanda, häll i mjölken och lite i taget av det brynta smöret och blanda tills du har en fin och slät smet.
  3. Fyll formen med smeten, sänk värmen på ugnen till 200 grader och grädda i 7-9 minuter, ta ut och låt svalna någon minut sen vänder du ur dom ur formen och rullar i sockerblandningen.
  4. Sockerblandning
    Dela vaniljstång och lägg i det med strösockret och skrubba, raspa i citronskal och blanda.

(receptert kommer från Roy Fares i programmet mitt kök)

Vi rekommenderar följande produkter till detta recept: