Prel. i lager: Okänt
Madeleinekakor
Madeleinekakor
Ljuvliga klassiska franska små, mjuka kakor rullade i citron- och vaniljsocker som man bara inte kan få nog av ifall man en gång provat baka dem.
Ingredienser
- 100 g smör
- 100 g ägg (2)
- 65 g strösocker (0,75 dl)
- 10 g vaniljsocker (2 tsk)
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 3 g bakpulver (0,5 tsk)
- 25 g mjölk (0,25 dl)
Sockerblandning att rulla Madeleinekakorna i
- 45 g strösocker (0,5 dl)
- 1 vaniljstång
- 1 citron, citronskal från en citron
Så här gör man:
- Sätt ugnen på 220 grader. Smöra och mjöla en madeleineform.
- Bryn smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, strösocker vitt och fluffigt med en elvisp. Sikta i dem torra ingredienserna och blanda, häll i mjölken och lite i taget av det brynta smöret och blanda tills du har en fin och slät smet.
- Fyll formen med smeten, sänk värmen på ugnen till 200 grader och grädda i 7-9 minuter, ta ut och låt svalna någon minut sen vänder du ur dom ur formen och rullar i sockerblandningen.
- Sockerblandning
Dela vaniljstång och lägg i det med strösockret och skrubba, raspa i citronskal och blanda.
(receptert kommer från Roy Fares i programmet mitt kök)