Jordgubbar - recept för en hel låda!

Jordgubbar - recept för en hel låda!

Under sommaren är det perfekta tider för jordgubbar. Köp en hel låda, ta hand om den och ät av det röda guldet hela vintern! En låda rymmer 15 l jordgubbar.

Vi föreslår följande:

  • 4 liter till rårörd saft
  • 4 liter till sylt
  • 1 liter till romkrukan
  • 2 liter till saft med rabarber
  • 1 liter till eftermiddagens kräm
  • 3 liter styckfrys till höstens och vinterns smoothies

Alla recepten utgår från rensade bär, skölj vid behov.

Rårörd jordgubbssaft

4 liter jordgubbar 1 liter kokt kallt vatten 3 tsk citronsyra 5-6 dl socker per liter avrunnen saft (ev 1-2 krm natriumbensoat per l saft) Mosa bären för hand eller tex i matberedaren. Häll på vatten och citronsyra. Lägg på locket och låt stå tills nästa dag. Häll i silduk och låt självrinna ca 30 min (pressa ej). Mät saften och blanda med socker. Rör tills sockret löst sig, skumma noga. Om konserveringsmedel ska användas rörs det först ut i lite av saften. Fyll upp på rena flaskor och förslut.

Jordgubbssylt

4 liter jordgubbar 2 liter strösocker 1 citron, saften Blanda bär, socker och citronsaft i en stor kastrull, låt stå ett par timmar för att safta sig. Koka upp långsamt och koka sakta i ca 20 minuter. Skumma väl och håll upp på rena och varma burkar. Förvaras svalt. 

Jordgubbs och rabarbersaft

2 liter jordgubbar 2 kg rabarber 1,5 liter vatten 6 dl socker per liter avrunnen saft Skär rabarbern i bitar. Koka upp vattnet, lägg i rabarber och jordgubbar, koka ca 15 min. Rör om då och då. Häll upp i silduk och låt rinna ca 30 min. Mät saften och blanda med sockret, koka 5-10 min skumma noga. Häll upp på rena och varma flaskor.

Förvara svalt. 

Låda jordgubbar

Vi rekommenderar följande produkter till detta recept: