Savon De Marseilles tvål

Savon de Marseilles tvål

Savon de Marseilles är en vegetabilisk, färg och doftfri tvål med långa traditioner bakom sig. Den första tvålfabriken som tillverkade den berömda Savon de Marseilles tvålen startade i Marseille 1370.
Solkungen, Ludvig XIV införde de första föreskrifterna för tillverkning av tvål 1688. Han bestämde då att enbart tvål tilverkad av olivolja och i trakten runt Marseilles skulle få bära det prestigefylda namnet Savon de Marseilles, som rakt översatt betyder tvål från Marseille. Tvålen måste också stämplas med hur mågna % olja som användes samt hur stor den var. Länge var tvålen enbart gjord på olivolja men, nuförtiden är innehållet antingen oliv eller, palm- och kokosolja.

Traditionellt görs tvålen genom att vatten från medelhavet blandas med olivolja och sadium carbonate och sodium hydroide i en stor kittel. Blandningen upphettas sedan i flera dagar under konstant omrörning. Blandningen hälls sedan ut och fpr stelna lite, men skärs i bitar och stämplas och tillåts sedan hårdna helt. Hela processen tar ungefär en månad innan tvålen är klar. Från början gick det enbart att köpa tvålarna i block om 5 eller 20 kg, men nuförtiden har blocken minskat och tvålen tillverkas även i en flytande form. 

I Frankrike säljs tvålen som "savon de menage" (hushållstvål) pga av dess mångsidighet. Fungerar tex lika bra vid tvätt av dig själv eller din baby som vid tvätt av kläder, eller varför inte köksbänken. Traditionellt sett i frankrike har tvålen varit mycket populär vid tvätt av linne och ull, eftersom den är myccket mild men ändå effektiv.

savon de Marseilles används också ofta som tvål för spädbarn, just för att den är skonsam och mycket effektiv. Tvålen återfuktar dessutom huden vid användning. Personer som har lätt att få nariga händer på vintern rekommenderas den varmt till, och även dig som har svårt att tåla vanlig tvål, eller lätt får eksem. Många kvinnor i frankrike använder den som sminkborttagning, och den fungerar verkligen suveränt för detta. Naturligtvis kan den också användas helt och hållet som en prydnad i ditt badrum eller kök, för den är verkligen en läcker syn med sin ovanliga form eller flytande i sina vackra glasflaskor.


Äkta savon de Marseilles tvål inehåler är rent vegetabilisk och innehåller 72% ekologiska oljor (oliv, palm eller kokos). Den är lätt antibakteriell och 100% biologiskt nedbrytbar. Ingen färg eller doft är tillsatt. Tvålen är aldrig testad på djur.